Regeringen grundar sjukvårdskris

Det ser verkligen mörkt ut för flera av landets kommuner och landsting. Pressen ökar bland personalen och kritiken mot regeringen växer. Oron för att vårdkvaliteten hotas tilltar, när besparingskrav i sjukvården får ersätta uteblivet stöd från regeringen. Det börjar bli allvar nu. Socialdemokraterna menar att regeringen gör för lite och är för passiv. Kommunerna och landstingen delar till stor del den uppfattningen. Regeringen menar att deras ”superpaket” till budget i september räcker för den kris som etablerat sig sedan dess. Finansministern är uppenbart rädd för att få ett okontrollerbart underskott i statsbudgeten i det läge han ska tillgodose både kraven från kommuner och landsting på mer pengar utöver det tryck som finns på stöd till den svenska industrin. Med tanke på hur viktig sjukvården är för väljarna är det inte troligt att regeringen vågar chansa att inte skjuta till mer pengar.  Men även för finansministern finns ju en gräns. Det går inte att genomföra stora inkomstskattesänkningar samtidigt som han ska tillgodose kommunerna och landstingens förväntningar på nya pengar och därutöver rädda delar av den svenska bilindustrin med stora krispaket. Då har jag inte ens nämnt det stora internpolitiska problemet bland regeringspartierna som handlar om att de måste skaka fram pengar till nya vallöften. I takt med att Moderaterna växer på de andra regeringspartiernas bekostnad lär de partiernas krav inte minska. Snarare tvärtom. På så sätt förstärker regeringen krisen istället för att investera i framtiden med en klok politik.

4 svar till “Regeringen grundar sjukvårdskris

  1. Jag trodde i min enfald att sjukvården var landstingens ansvar, inte regeringens. Och att landstingen har varit så oansvariga att de bedrivit sin verksamhet med budgetbalans (nätt och jämt) endast i högkonjunktur kan knappast vara regeringens ansvar.

    Nej, här borde det sparkas en del oansvariga landstingspolitiker runt om i landet och ett budgettak införas även i landstingen för att förhindra det ofantliga slöseri med resurser som pågår. Dessutom borde ett överskottsmål på 1-2 procent över konjunkturcykeln vara ett krav även i kommuner och landsting.

  2. ”På så sätt förstärker regeringen krisen istället för att investera i framtiden med en klok politik.”

    I o f s måhända åt hållet lite sant – men vaddå – partipolitik är ju som att välja mellan pest och kolera – och i vilket läger den än förs, tyvärr tyvärr… 😥

  3. Svar till ”Rudis” om vem som har vilket ansvar i den svenska sjukvården. http://www.regeringen.se/sb/d/1938/a/15105

  4. Men Lars, även om ansvaret är delat så är det är inte staten som har budgetansvaret i landsting och kommuner, det har landstings- och kommunpolitiker. Och vem är det som nu har budgetproblem och gnäller efter mera pengar?

Lämna en kommentar