Opinionsvindar och väljarkontakter

Socialdemokraterna och dess samarbetspartier vänder upp en nedåtgående trend från i höstas i två opinionsundersökningar  och tappar i en annan. Väljarna verkar osäkra även om oppositionen fortfarande har en klar ledning på mellan 6-12 procent.

I SvD presenteras idag en undersökning om partiernas väljarkontakter. Enligt den har en betydande del av väljarna inte haft någon kontakt med sina lokala politiker det senaste året. Väljarnas uppfattning kring huruvida de vill ha eller inte vill ha någon kontakt med sina lokalpolitiker, är enligt undersökningen minst sagt kluven och gör den svårtolkad. Vad jag känner till har nog partierna i Sverige rätt usla kontakter med väljarna vilket undersökningen styrker. Väljarundersökningar brukar ju visa på att väldigt få anser sig ha haft en politikerkontakt under en valrörelse. Och det är ju vad väljarna anser sig ha upplevt som gäller. Om jag som politiker träffar en väljare så betyder ju inte det någonting om inte väljaren har förstått att det var en politiker väljaren träffade.

Så för att knyta ihop detta inlägg är det nog svårt att hävda att opinionsvindar har särskilt mycket med direkta väljarkontakter mellan en politiker och en väljare att göra. Det skulle kunna ha det, om politiker använde en större del av sin tid till väljarkontakter. Men idag använder en politiker merparten av sin tid till sammanträden och andra ”viktiga” saker som upptar tiden. Snarare avspeglar opinionsundersökningar bilden av ett parti och väljarens förväntningar på det.  I Västerås är knappt 4 procent av s-väljarna medlemmar i det parti de röstar på.  Det visar att partierna och dess medlemmar måste vara väldigt aktiva för att väljarna över huvud taget ska få chansen att träffa en politiker eller medlem i ett politiskt parti. Så även om väljarna skulle vilja träffa sina lokala politiker är det på gränsen till tur om det sker i verkligheten. De politiska partierna har ett gigantiskt uppdrag i att öppna upp sig och göra sig tillgängliga för väljarna. För en sak är fullständigt klar, väljarnas intresse av att diskutera framtiden är det inget fel på.

Ett svar till “Opinionsvindar och väljarkontakter

  1. Som vanligt belyser du ett viktigt dilemma. Rent hypotetiskt kan jag tänka att av de 4 procent som är medlemmar i partiet är det ett fåtal procent som upplever att de har tid/ork/mod att på ett bra sätt regelbundet möta befokningen… Ibland kan jag uppleva att det blir lite moment 22, för 1 procent kan omöjligt täcka upp det egentliga behovet av att ha en adekvat kontakt med väljare och befolkningen i stort (om man tänker att dessa 1 procent skall orka med att ha ett privatliv också).

    Men som sagt, du har en viktig poäng och jag är övertygad om att du även har en jättebra planering också för att vända en negativ trend:)

Lämna en kommentar